Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Трявна

Прекрасната Трявна е разположена в Северна България. Сгушена е в полите на Стара планина и в нея е съхранен невероятният възрожденски дух от един нелек период за българското население. Градът се е прославил навред със своите занаятчии и техните забележителни творения. И днес могат да се видят забележителните архитектурни и културни паметници на Възраждането.
Районът се характеризира с уникален климат, който благоприятства за почивка и отмора. Една разходка по улиците на града ви зарежда с невероятна енергия. Навсякъде се усеща духът на Възраждането и могат да се видят красиви църкви, паметници и чешми. На централния площад на Трявна се намира забележителната Часовникова кула. Тя се е превърнала в символ на града. Някога часовникът е отброявал часовете по турски- в един и два часа през деня камбаната биела по 7 и 8 пъти, а сутрин в седем и осем- по един и два пъти. През 1971 година по повод честванията на 100-годишния юбилей на местното читалище, на часовниковата кула е поставен механизъм с песента „Неразделни“, която е по текст на големия български поет Пенчо Славейков. Днес всеки ден точно в 22 часа цяла Трявна е огласена от лиричната балада.
Друга интересна забележителност в района е уникалният Музей на азиатското и африканското изкуство. Той сякаш изобщо не се вписва във възрожденския дух на Трявна. Създаден е през 20 век и тогава е бил само експозиция.Дело е на на известния скулптор Златков Паунов. Той е увлечен по източното изкуство и донася в града много маски, предмети и статуи.
През 2004 година музеят е преместен в собствена сграда. Днес в него се съхраняват повече от 1600 издания, много предмети и диапозитиви.
Град Трявна е известен със своята забележителна иконописна школа. Тя е създадена още през 17 век и неин основоположник е Витан Карчов. Той предава занаята на своите деца, които доразвиват делото му. Ученици на Тревненската школа стават едни от най-добрите иконописци и дърворезбари в историята на България. Някои от известните фамилии са Карчови, Захариевци, Даскаловци и Каракънчевци.
Днес музеят на тревненската школа се намира в параклиса на оздравителния санаториум в града. Санаториумът е създаден по инициативата на Царица Йоана, която лично избира мястото за построяването му. Откриването е през 1844 година, а самият параклис никога не е изпълнявал своето предназначение. През 1984 година сградата се превръща в дом на повече от 160 икони, родени от майсторските ръце на учениците от Тревненската школа. Една от залите е превърната в автентична зографска занаятчийница от 19 век, периода на Възраждането. Изложени са инструменти, които са използвани от зографите.
Едно от първите светски училища у нас се намира в Трявна. Тук е преподавал Петко Славейков, който създава класното училище. Децата изучават рисуване, музика и физическо възпитание. През 1950 година са се провели и първи годишни изпити.
Днес старото училище се е превърнало в музей, който е запазил духа на Възраждането. Всеки, който прекрачи прага му, се връща назад във времето. Днес музеят предлага и извършване на бракосъчетания. Много двойки избират автентичната възрожденска обстановка за своя специален ден. Организират се е и фотосесии.
 

Хотели в Трявна

Апартамент Трявна

Цени

Виж в профила

Горещи оферти