Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Трявна

Прекрасната Трявна е разположена в Северна България. Сгушена е в полите на Стара планина и в нея е съхранен невероятният възрожденски дух от един нелек период за българското население. Градът се е прославил навред със своите занаятчии и техните забележителни творения. И днес могат да се видят забележителните архитектурни и културни паметници на Възраждането.
Районът се характеризира с уникален климат, който благоприятства за почивка и отмора. Една разходка по улиците на града ви зарежда с невероятна енергия. Навсякъде се усеща духът на Възраждането и могат да се видят красиви църкви, паметници и чешми. На централния площад на Трявна се намира забележителната Часовникова кула. Тя се е превърнала в символ на града. Някога часовникът е отброявал часовете по турски- в един и два часа през деня камбаната биела по 7 и 8 пъти, а сутрин в седем и осем- по един и два пъти. През 1971 година по повод честванията на 100-годишния юбилей на местното читалище, на часовниковата кула е поставен механизъм с песента „Неразделни“, която е по текст на големия български поет Пенчо Славейков. Днес всеки ден точно в 22 часа цяла Трявна е огласена от лиричната балада.
Друга интересна забележителност в района е уникалният Музей на азиатското и африканското изкуство. Той сякаш изобщо не се вписва във възрожденския дух на Трявна. Създаден е през 20 век и тогава е бил само експозиция.Дело е на на известния скулптор Златков Паунов. Той е увлечен по източното изкуство и донася в града много маски, предмети и статуи.
През 2004 година музеят е преместен в собствена сграда. Днес в него се съхраняват повече от 1600 издания, много предмети и диапозитиви.
Град Трявна е известен със своята забележителна иконописна школа. Тя е създадена още през 17 век и неин основоположник е Витан Карчов. Той предава занаята на своите деца, които доразвиват делото му. Ученици на Тревненската школа стават едни от най-добрите иконописци и дърворезбари в историята на България. Някои от известните фамилии са Карчови, Захариевци, Даскаловци и Каракънчевци.
Днес музеят на тревненската школа се намира в параклиса на оздравителния санаториум в града. Санаториумът е създаден по инициативата на Царица Йоана, която лично избира мястото за построяването му. Откриването е през 1844 година, а самият параклис никога не е изпълнявал своето предназначение. През 1984 година сградата се превръща в дом на повече от 160 икони, родени от майсторските ръце на учениците от Тревненската школа. Една от залите е превърната в автентична зографска занаятчийница от 19 век, периода на Възраждането. Изложени са инструменти, които са използвани от зографите.
Едно от първите светски училища у нас се намира в Трявна. Тук е преподавал Петко Славейков, който създава класното училище. Децата изучават рисуване, музика и физическо възпитание. През 1950 година са се провели и първи годишни изпити.
Днес старото училище се е превърнало в музей, който е запазил духа на Възраждането. Всеки, който прекрачи прага му, се връща назад във времето. Днес музеят предлага и извършване на бракосъчетания. Много двойки избират автентичната възрожденска обстановка за своя специален ден. Организират се е и фотосесии.
 

Хотели в Трявна

Къщи за отдих Иванини къщи - Трявна

Цени

Виж в профила

На хълм над град Трявна се намира Иванини къщи. Те са три на брой, като всяка от тях се състои от два огледални апартамента. За гостите има паркинг, барбекю за 20 човека, два паркинга, голям двор и безжичен интернет. Всеки апартамента е от две спални с общ санитарен възел, всекидневна с камина и оборудвана кухня.

Къща Борана - Трявна

Цени

Виж в профила

На центъра в Трявна, на 50 метра от площадът с Часовниковата кула се намира къща за гости Борана. Тя е с капацитет от 6 души, като във всяка от трите спални има възможност и за допълнително легло. В къщата има санитарен възел към всяка спалня, кухненски кът, мини бар, безжичен интернет, телевизор с кабелна телевизия и други удобства. Механата е с хладилник, печка, фурна, прибори, съдове, климатик, телевизор с кабелна телевизия и камина с барбекю....

Къща Абдения - Трявна

Цени

Виж в профила

В Трявна се намира къща Абдения, която е в старинен стил, вписващ се в архитектурата на курортното градче. Предлагат се две стаи за настаняване, като всяка от тях е със самостоятелен санитарен възел, климатик, плоскоекранен телевизор с кабелна телевизия, мини бар и малко кухненско боксче. В къщата има и отделна функционална кухня.

Комплекс Възрожденци - Трявна

Цени

Виж в профила

В центъра на град Трявна, до едни от най-известните музей се намира комплекс Възрожденци. Той предлага на гостите си избор между апартаменти и двойни стаи. Всички помещения са с безжичен интернет достъп, самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия и тераса. Към комплекса има ресторант с неповторима кухня.

Къща за гости Василена - Трявна

Цени

Виж в профила

Къща за гости Василена е на 250 метра от Тревненското езеро и на 2 километра от центъра на град Трявна. Има два апартамента и четири двойни стаи. Всички са с телевизор, кабелна телевизия, безжичен интернет, парно отопление, тераса с гледка и санитарен възел. Механата към обекта е с камина, напълно оборудвана кухня и много удобства.

Горещи оферти